mhh

Kransekage – den klassiske nytårsdessert

Nytårsaften spiser vi forskellige ting til aftensmad, men når klokken står tolv, spiser stort set alle i hele landet det samme – vi spiser lækre kager lavet af kransekagemasse. I København ligger der mange bagerier, som har deres egne fortolkninger af kagen. Mange bagerier i København har nemlig deres egen opskrift på kagen, som gør hver enkelt kage unik. Hvis man hellere vil lave sin egen kransekagemasse, er der mange steder i København, hvor man kan købe ingredienserne. Kransekagemasse består hovedsageligt af marcipan, som kan købes i alle dagligvarebutikker.

Kransekager kan købes på dette link.

Historien om kagen

Her i Danmark er det en helt almindelig kage, og vi tænker derfor ikke over at det faktisk er en specialitet. Ligesom vi er berømt for wienerbrød og smørrebrød, er vi altså også berømte for den særlige kransekage. Kransekagetoppen er blevet serveret gennem mange generationer i mange år. Kagen bliver serveret ved særlige lejligheder, og særligt nytårsaften er kransekagetoppen et must have. Kagen bliver dog også serveret ved andre festlige lejligheder såsom bryllupper, jubilæer og lignende. Kagen pyntes typisk med forskelligt pynt alt afhængig af hvilken begivenhed, den bliver serveret til. Således pyntes den f.eks. med farvestrålende knallerter og serpentiner nytårsaften, mens den pyntes med mere romantiske ting, når den bliver serveret ved bryllupper.

Overflødighedshornet er en anden kendt udgave af kagen. Denne kage koster som regel mere end kransekagetoppen, da det er større og fyldt med alle mulige lækkerier. Hornet, der er formet af kransekageringe, er typisk fyldt med lækre bær, fyldte chokolader og hvad man ellers kan finde på. som navnet siger, skal der være en overflødighed af lækre ting. Overflødighedshornet er da også et symbol på overflod og frugtbarhed, hvilket stemmer godt overens med hvordan kagen bruges den dag i dag.

Kransekage til fester og festlige begivenheder

Vi kender alle sammen kransekagetoppen fra nytårsaften. Her er det helt obligatorisk at spise et lille stykke kage sammen med sin champagne, når klokken slår tolv. Kagen bruges dog også ofte ved mange andre festlige lejligheder. Man ser f.eks. kransekagen brugt som bryllupskage. Det er en noget utraditionel form for bryllupskage. Der er alligevel mange par, som vælger den utraditionelle bryllupskage. Den helt almindelige bryllupskage kan hurtigt blive meget tung, især oven på en aften med en tre-retters menu og rigeligt med alkohol. Her ligger kransekagen lidt lettere i maven. Brudepar, der vælger denne form for bryllupskage, har normalt et utraditionelt bryllup og derfor passer det godt med en utraditionel kage til.

Kransekagen ses også ofte til festen efter en barnedåb. Det er en kage, som er nem at gøre personlig, da man selv kan bestemme hvilken slags pynt, der skal på kagen. Til en barnedåb er det derfor oplagt. Til pigen pyntes kagen med lyserøde ring som små sutter, små sutsko og andre babyting. Nogle gange laves pyntetingene i fondant, som er spiseligt, og nogle gange er de blot lavet af plastic. Til drengen er det på den anden side oplagt at pynte med de samme små pyntegenstande, dog bare i en skøn lyseblå farve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *